Jogurt bio – bogactwo natury w najlepszym możliwym wydaniu

Jogurt bio – bogactwo natury w najlepszym możliwym wydaniu

Dziś coraz więcej osób przykłada dużą wagę do właściwego odżywiania się. Konsumenci są bardziej świadomi i z rozwagą wkładają poszczególne produkty spożywcze do koszyka. Coraz większą popularnością cieszą się starannie wyselekcjonowane artykuły, takie jak jogurt bio przygotowany na bazie mleka koziego. Co jest w nim takiego wyjątkowego?

Pełnia smaku i wartości odżywczych

Jogurty bio są produkowane przy zachowaniu szeregu restrykcyjnych wymogów dotyczących ich jakości i nie tylko. Bazują na tym, co naturalne, a więc w tym przypadku na kozim mleku. Są pozbawione sztucznych barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych szkodliwych substancji, które są nierzadko dodawane do standardowych jogurtów wytwarzanych na masową skalę. Mleko pozyskiwane jest od kóz pochodzących z ekologicznych gospodarstw, które są hodowane w dobrych warunkach i odpowiednio dokarmiane. Jogurt bio posiada bardzo krótką listę składników, która w dużej mierze przypadków ogranicza się do jednej pozycji, którą jest mleko kozie, niekiedy z domieszką naturalnego zagęstnika dbającego o właściwą konsystencję pożywienia. Nie sposób szukać tu chemicznych dodatków, za to sporo jest cennych minerałów oraz substancji odżywczych takich jak:

  • fosfor
  • cynk
  • wapń
  • potas
  • witamina K
  • witaminy z grupy B
  • żywe kultury bakterii

Istotną zaletą jogurtu bio z mleka koziego jest bez wątpienia jego pozytywny wpływ na organizm. Posiada niewielką zawartość laktozy, więc będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują jej większej ilości spotykanej w jogurtach z mleka krowiego. Pomoże także w odbudowie flory bakteryjnej znajdującej się w jelitach, która została osłabiona chociażby na skutek przyjmowania antybiotyków.

Doskonały element codziennej diety osób w różnym wieku

Jogurt bio jest niezwykle uniwersalnym produktem. Znajdzie zastosowanie niemalże w każdym gospodarstwie domowym. Można zajadać się nim w formie przekąski, przygotować na jego bazie deser poprzez zmieszanie go z owocami, płatkami owsianymi albo innymi przysmakami, lub wykorzystać jako bazę do rozmaitych sosów. Posiada bogaty i wyrazisty smak, który jest zdecydowanie bardziej intensywny niż ma to miejsce w przypadku tego rodzaju artykułów spożywczych bez certyfikatu bio. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by serwować go najmłodszym. Wzmocni ich kości i pomoże cieszyć się zdrowiem oraz energią. Obecnie oferta kozich jogurtów bio jest na tyle szeroka i różnorodna, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto zaopatrywać się w nie zwłaszcza u lokalnych dostawców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *