Lawenda – jak się ją stosuje w kosmetyce?

Lawenda – jak się ją stosuje w kosmetyce?

Lawenda kojarzy się nam przede wszystkim z jej zapachem i kolorem. Często używamy jej jako zapachu do naszych szaf, który jednocześnie ma odstraszać mole. Lawenda jest także składnikiem wielu odświeżaczy powietrza, ale także kremów i innych kosmetyków! Wszystko to przez zawarte w niej składniki odżywcze. Lawenda jest także często spotykana w przemyśle farmaceutycznym! To wszystko świadczy o tym, że to naprawdę drogocenna i warta uwagi roślina. Jakie jest więc jej zastosowanie kosmetyce? Dowiecie się z naszego artykułu! Zapraszamy do lektury.

Lawenda – jakie są jej właściwości?

Pełna nazwa tej rośliny to lawenda wąskolistna lub lekarska. Należy ona do grupy jasnotowatych. Wzrasta na wysokość od 50 do 90 cm. Jej budowa składa się z wzniesionych pędów, które mają zdrewniałe dolne końce. Jej końce są zielone i pokryte szarymi włoskami. Najbardziej charakterystyczne są kwiaty lawendy – mają one przepiękny kolor, od purpurowego, przez niebieski, fioletowy, a nawet biały czy różowy! Roślina ta naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Rośnie na wapiennym podłożu, najczęściej na skałach i wzgórzach. Co ciekawe, lawendę hoduje się między innymi w Polsce.

Co zawiera lawenda i przez co jest tak wartościowa?

Z lawendy pozyskuje się najczęściej olejki eteryczne. Mają one stężenie nawet 3%. W jego składzie znajdziemy wiele elementów pochodzących z lawendy, między innymi octan linalolu, lawendulol, octan lawendulolu, geraniol, garbniki, flawonoidy, fitosterole i fenolokwasy. Więcej dowiesz się na stronie http://lawendowamydlarnia.pl/.

Jak działa olejek z lawendy w kosmetyce?

Olejek eteryczny z lawendy najczęściej stosowany w aromaterapii dodawany do kąpieli lub masażu. Zapach lawendy jest także często wykorzystywanym składnikiem maskującym nieprzyjemne zapachy kosmetyków. Jednak nie tylko po to się go stosuje.
Olejek z lawendy bardzo często wykorzystuje się do produkowania kosmetyków do różnych typów cery, najczęściej do skóry dojrzałej. Ma on działanie regenerujące oraz wygładzające, a także antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dlatego stosuje się go także przy pielęgnacji cery problematycznej, na przykład trądzikowej. Jest też częstym składnikiem kremów pod oczy, gdyż wykazuje działanie przeciwobrzękowe. Olejek lawendowy można stosować przy wypadaniu włosów lub do stymulacji ich wzrostu. Znajdziemy go także w wielu produktach antycellulitowych.
Produkty zawierające lawendę są naprawdę skuteczne i warte uwagi. Stawiajmy na naturalne składniki, gdyż możemy z nich wyciągnąć to, co najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *